Ιστορική Αναδρομή

Στην πρωτεύουσα του παλαιού Δήμου Απηλιωτών,το Σκριπερό, ενός Δήμου από τους 13 που δημιουργήθηκαν το 1865 μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, ιδρύθηκε τις 3 Μαΐου του 1909, ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού, με βασικό σκοπό την εκμάθηση μουσικής στα παιδιά των κατοίκων του Σκριπερού & της ευρύτερης περιοχής, & απώτερο στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση της κερκυραϊκής υπαίθρου στα πρότυπα του αστικού ιστού. Είναι η τέταρτη κατά σειρά ίδρυσης Φιλαρμονική στο Νομό της Κέρκυρας.

Ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος πρωτοστεγάστηκε σε οίκημα της εκκλησίας. Το 1962  ολοκληρώνει την αγορά ενός παλαιού Βενετσιάνικου αρχοντικού (αρχοντικό Μάρκη) και αργότερα στην άκρη του οικήματος χτίζεται αίθουσα τελετών 285 τ.μ με σκηνή 70 τ.μ, κατάλληλη ακόμη & για θεατρικές παραστάσεις, η οποία στα νεώτερα χρόνια ανακαινίζεται, κλιματίζεται & γίνεται σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα συναυλιών.

Οι άρτιες & άνετες αίθουσες διατίθενται για τις ανάγκες  διδασκαλίας των μαθητών των σχολών  θεωρίας & οργάνων, για τις δοκιμές & τις συναυλίες της μπάντας, τη φύλαξη των στολών και των οργάνων, για την έκθεση του φωτογραφικού και αρχειακού υλικού 103 πλέον χρόνων ιστορίας & μουσικής παράδοσης & του ιστορικού μουσικού αρχείου της φιλαρμονικής. Επίσης στην αίθουσα του συλλόγου πραγματοποιούνται & ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού είναι μουσικός και πολιτιστικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και προσπαθεί ανελλιπώς  να ανταποκριθεί στους στόχους που είναι η πολιτιστική αναβάθμιση και προβολή της πλούσιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης. Στους κόλπους του Συλλόγου λειτουργεί σχολείο μουσικής με τμήματα θεωρητικών της μουσικής, πνευστών και κρουστών οργάνων από εξειδικευμένους και άριστα καταρτισμένους δασκάλους που  οι μικροί μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο μουσική αλλά & πολιτισμό, να σέβονται το συνάνθρωπο, να ενδιαφέρονται για τα κοινά, να διαμορφώνουν χαρακτήρα, να ανακαλύπτουν και να γνωρίζουν τις αξίες του Πολιτισμού και της Παράδοσης.

Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού με τα τμήματα που διατηρεί (μπάντα, μπαντίνα & σύνολα μουσικής δωματίου) συμμετέχει από την ίδρυσή του ως σήμερα σε πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και  μορφωτικών εκδηλώσεων. Πραγματοποιεί περί τις 50 δημόσιες εμφανίσεις το χρόνο εκ των οποίων οι 10 είναι συναυλίες, τόσο στην Κέρκυρα όσο & εκτός, ενώ εκδίδει & ετήσιο τετρασέλιδο ενημερωτικό δελτίο με σκοπό τη προώθηση των δράσεών του. Έχει δώσει συναυλίες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Λάρισα, Λευκάδα, Γαστούνη, Μέτσοβο, Χίο, Παραμυθιά, Πρέβεζα κ.α. καθώς επίσης & σε Ιταλία, Αυστρία & Πολωνία. Το Μάρτη του 2009 παρουσίασε το επετειακό λεύκωμα των 100 χρόνων του Συλλόγου ενώ οι επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τον Οκτώβρη του 2009 με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με τη φιλαρμονική έχουν εμφανιστεί ως σολίστ διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί όπως οι Vince Di Martino (ΗΠΑ, τρομπέτα), Scott Hartman (ΗΠΑ, τρομπόνι) αλλά & οι έλληνες Θόδωρος Μαυρομμάτης (φλάουτο), Γεράσιμος Ιωαννίδης (τρομπέτα) & Μαρκέλλα Βανδώρου (βιολί).

Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Νίκος Κένταρχος & αρχιμουσικός, από το 2004, ο Σπύρος Ρουβάς.